Z tej ilości składników wychodzi 6 słoiczków o pojemności ok 500 ml. SPOSÓB II składniki: twarde mięsiste pomidory sól kamienna składniki: twarde mięsiste pomidory sól kamienna Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pomidory do słoików (2,5 kg) również obrać ze skórki w ten sam sposób co pomidory na przecier. Pomidory do słoików (2,5 kg) również obrać ze skórki w ten sam sposób co pomidory na przecier. Z tej ilości składników wychodzi 6 słoiczków o pojemności ok 500 ml. SPOSÓB I składniki: 2,5 kg twardych mięsistych pomidorów na przecier 2 kg mięsistych pomidorów 1 łyżeczka soli kamiennej 1,5 łyżki cukru Pomidory w słoiku nie zawsze są całe zakryte sokiem, zależy ile soku puszczą pomidory podczas krojenia. Pomidory w słoiku nie zawsze są całe zakryte sokiem, zależy ile soku puszczą pomidory podczas krojenia. SPOSÓB I składniki: 2,5 kg twardych mięsistych pomidorów na przecier 2 kg mięsistych pomidorów 1 łyżeczka soli kamiennej 1,5 łyżki cukru Jednak zawsze pomidory dobrze się przechowują i jeśli są dobrze zapasteryzowane to nic się nie psuje. Jednak zawsze pomidory dobrze się przechowują i jeśli są dobrze zapasteryzowane to nic się nie psuje. Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wykroić i wyrzucić. Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wykroić i wyrzucić. Pomidory na przecier (2 kg) dokładnie umyć. Pomidory na przecier (2 kg) dokładnie umyć. Wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania. Pierwszy sposób to zalewane przecierem pomidorowym, mamy wtedy więcej pomidorów w słoiku bo są i kawałki i przecier. Drugi sposób to pomidory w soku własnym, ten sposób jest szybszy. Jeśli za mało włożymy do słoika to po prostu w słoiku nam troche ubędzie. Jeśli za mało włożymy do słoika to po prostu w słoiku nam troche ubędzie. Pomidory w słoikach zalać przygotowanym wcześniej przecierem. Pomidory w słoikach zalać przygotowanym wcześniej przecierem. Delikatnie docisnąć aby słoiki był dobrze napełnione a pokrojone pomidory były jak najwięcej zakryte sokiem. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na małe kawałki. Ponownie zagotować i gotować ok 10 minut aby przecier nieco odparował i zgęstniał. Ponownie zagotować i gotować ok 10 minut aby przecier nieco odparował i zgęstniał. Pomidory krojone można zrobić na dwa sposoby.