Składniki: na 12 niewielkich kawałków 1,5 szklanki purée z dyni Hokkaido (450 g) 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 jajka kl. L (180 g) 70 g ksylitolu 70 g rodzynek 50 g orzechów włoskich po ¼ łyżeczki mielonych goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku aż będzie miękka – około godziny. Przy pomocy łyżki wymieszać z purée z dyni i żółtkami, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Piekarnik nastawić na 170°C. Rodzynki przepłukać pod bieżącą wodą, orzechy posiekać, mąkę wymieszać z przyprawami. Zmiksować na purée (nie musi być bardzo gładkie) i odmierzyć 1,5 szklanki albo odważyć 450 g. A jak na zewnątrz temperatura spada, to rośnie ochota na aromatyczne, korzenne potrawy. Opcjonalnie można oddzielić miąższ od skórki, ale w przypadku dyni Hokkaido nie jest to konieczne, a za to dosyć kłopotliwe ?. Radzę użyć do tego ciasta dynię odmiany Hokkaido (jak na zdjęciach), która bardziej zwarty miąższ i piękny intensywnie pomarańczowy kolor. Dlatego też przygotowałam przepis na dyniowe ciasto z rozgrzewającymi przyprawami.