Po 5 minutach – w przypadku czerwonej soczewicy – albo 10 minutach – w przypadku soczewicy zielonej – dodać dynię, wymieszać i dalej gotować kolejne 5 minut. Podobno w średniowieczu był bardzo popularny (wśród biednej części społeczeństwa; bogaci woleli opychać się mięsem fundując sobie różne problemy zdrowotne z podagrą na czele – o czym szerzej piszę w artykule o mięsożerności Polaków ?). 5 listopada 2014 autor: Małgorzata Rusek Przedstawiam pomysł na danie bardzo na czasie – z jesienną dynią i wracającym do łask jarmużem. Gotowy gulasz proponuję na talerzu polać olejem rzepakowym (najzdrowiej jest spożywać oleje roślinne nieprzetworzone termicznie – na zimno). Składniki: dynia soczewica – dowolny rodzaj jarmuż mielony imbir mielona gałka muszkatołowa mielony kmin rzymski (kumin) sól kasza gryczana prażona olej rzepakowy (opcjonalnie) Ja akurat podałam go z kaszą gryczaną, która dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami, ale można wykorzystać inne dodatki.