Składniki: kasza pęczak fasola czerwona ugotowana / z puszki pieczarki jarmuż suszone pomidory (nie z oleju) pieprz sól Sos pietruszkowy-czosnkowy ze słonecznika nasiona słonecznika natka pietruszki świeży czosnek sok z cytryny Wykonanie: Pęczak ugotować w lekko posolonej wodzie (około 15-20 minut). Ta – niech będzie – sałatka świetnie smakuje i na ciepło i na zimno, więc można ją spakować do pojemnika i zabrać do pracy czy na uczelnię. Pomidory pokroić na kawałki, dorzucić na patelnię razem z pęczakiem i fasolą. , bo i jarmuż (którego nie bójcie się dawać sporo, bo bardzo zmniejsza swoją objętość) i natka pietruszki się tu znalazły. Mała uwaga na koniec – planując robienie tej potrawy namoczcie sobie parę godzin wcześniej słonecznik na sos. Właściwie zastanawiam się, jak w ogóle nazwać potrawy tego typu, bo sałatka nie do końca mi tu pasuje, dlatego napisałam ją w cudzysłowie. Zrobiłam do tego sos na bazie słonecznika z dodatkiem świeżego czosnku i dużej ilości natki pietruszki. 6 sierpnia 2018 autor: Małgorzata Rusek Dzisiaj mam dla Was przepis na obiadową sałatkę, która świetnie nadaje się też jako lunchbox.