Ciasteczka motylki

Krzysztof
Przepisy
07.04.2014 7:55
Ciasteczka motylki

Przepis

Składniki:

250 g masła

250 g cukru

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

500g mąki pszennej

Przygotowanie:

Masło należy zmiksować z cukrem na jednolita masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki. Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie.

Malujące się motylkiJeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest niezbędny ;)

Cisto wałkujemy na blacie oprószonym mąką na grubość ok 1/2 cm i wycinamy ciasteczka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok 10 min.

Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasteczek, trzeba ich bardzo pilnować, żeby się nie spiekły.

Ślicznie wyglądają udekorowane Lukrem królewskim.

Bardzo gęsty lukier nakładamy do tubki z pergaminu do pieczenia, zwiniętej tak, by na końcu powstał malutki otworek. Cienką linią obrysowujemy kontury kształtów, które później wypełniamy rzadkim lukrem. Dzięki temu lukier jest nałożony bardzo starannie i estetycznie :)

Powodzenia!