Przepis
Biszkopt czekoladowy
5 dużych jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem z czarnej, czerwonej porzeczki lub z jagód
Masa:
600 ml śmietany 30%
1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
4 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
opcjonalnie 100 ml ajerkoniaku ( można nie dawać )
3 łyżeczki żelatyny jeśli dajemy ajerkoniak to 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wody
5 dużych bananów (nie przejrzałych)
sok z cytryny do natarcia bananów
3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4 i 1/2 szklankach wody
czekolada do dekoracji
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku
Wsypujemy przesiany budyń, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 170 stopni do suchego patyczka
Galaretka:
3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy do stężenia. Wykładamy na bananach.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Jeśli dodajemy advocat to powoli. Całość łączymy ze schłodzoną żelatyną.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt przecinamy na połowę, ponczujemy ( u mnie sok z czarnej porzeczki z dodatkiem niewielkiej ilości wódki) smarujemy cienką warstwą dżemu Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, skropić sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem.
Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 20 min..
Na galaretkę wykładamy większą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. (też poczujemy) Wierzch biszkoptu smarujemy pozostałą masą śmietanową, Dekorujemy według uznania