Malinowe lody

Krzysztof
27.03.2014 21:08
Malinowe lody

Przepis

LODY MALINOWE

Składniki:

4 białka

80 ml wody

200 g cukru

200 ml śmietanki 36 %

250 g świeżych malin

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Z wody i cukru gotujemy syrop do momentu pojawienia się bąbelków. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop nie przerywając ubijania, aż masa zgęstnieje i stanie się całkowicie zimna (można wstawić miskę do zimnej wody). Ubijamy schłodzoną śmietankę i dodajemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Umyte maliny skrapiamy sokiem z cytryny i mielimy w blenderze na gładki mus. Na koniec, delikatnie mieszając, łączymy wszystkie składniki i przelewamy do pojemników. Mrozimy ok 6 godzin.