Tartaletki z pieczarkami- na słono

Krzysztof
Przekąski
07.04.2014 7:58
Tartaletki z pieczarkami- na słono

Przepis

Składniki na 12 małych foremek:

650g pieczarek

2 cebula

2 łyżka masła

pieprz ziołowy i czarny, sól do smaku

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki

2 jajka

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu winnego

Szczypta soli

Sos beszamelowy:

25g masła

3 łyżki mąki

300ml mleka

1 małe jajko

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowane ciasto wykładamy do nasmarowanych masłem foremek.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle z cebulą i pieprzem. Następnie robimy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około 3 min. Następnie dolewamy mleko i zagotowujemy, sos ma zgęstnieć. Odstawiamy do ostudzenia, a gdy już będzie lekko ciepłe, dodajemy pieprz, sól i jajko. Mieszamy.

Do przygotowanego sosu beszamelowego dodajemy pieczarki i posiekaną pietruszkę. Całość rozlewamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez ok. 20 min.