Przepis
Składniki na 12 małych foremek:
650g pieczarek
2 cebula
2 łyżka masła
pieprz ziołowy i czarny, sól do smaku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
Szczypta soli
Sos beszamelowy:
25g masła
3 łyżki mąki
300ml mleka
1 małe jajko
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowane ciasto wykładamy do nasmarowanych masłem foremek.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle z cebulą i pieprzem. Następnie robimy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około 3 min. Następnie dolewamy mleko i zagotowujemy, sos ma zgęstnieć. Odstawiamy do ostudzenia, a gdy już będzie lekko ciepłe, dodajemy pieprz, sól i jajko. Mieszamy.
Do przygotowanego sosu beszamelowego dodajemy pieczarki i posiekaną pietruszkę. Całość rozlewamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez ok. 20 min.