Drożdżowe ciasto z morelami

Aleksandra
Ciasta
25.06.2018 8:55
Drożdżowe ciasto z morelami

Składniki: 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 150 g masła 120 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 30 g drożdży 300 ml mleka, letniego 2 jajka 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej 650 g moreli Kruszonka: 110 g mąki pszennej 55 g masła 55 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie ma chyba przyjemniejszego aromatu, jak ten wydobywający się z piekarnika gdy piecze się w nim drożdżowe... Na swoim blogu mam już przepis na DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI ( i serem ), teraz czas na podzielną blachę drożdżowego ciasta z tymi pysznymi owocami. W celu przygotowania kruszonki roztopić masło, następnie wlać je do mąki wymieszanej z cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki moreli, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w ciasto. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od dłoni oraz od ścian naczynia. Dodać jajka z żółtkami, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. UWAGA : Ciasto będzie rzadkie, wręcz lejące, ale takie ma być, nie należy dosypywać więcej mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/06/drozdzowe-ciasto-z-morelami.html