Rustykalna tarta ze śliwkami

Ewelina
Ciasta
21.09.2015 14:20
Rustykalna tarta ze śliwkami

Składniki

CIASTO:

12 dag mąki pszennej typ 650

5 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej

10 dag zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

1 żółtko

1 łyżeczka kwaśnej śmietany

PONADTO:

około 30 dag ciemnych śliwek z odchodzącą pestką

3 łyżki płatków migdałowych

1 białko

1 łyżka cukru trzcinowego

cynamon

cukier puder do oprószenia

Przepis

Mąkę pszenną przesiać, dodać orkiszową, wymieszać ze sobą, posiekać z zimnym masłem.

Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Śliwki opłukać, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, razem z papierem przenieść na blaszkę, posmarować białkiem.

Połówki śliwek rozłożyć jedna przy drugiej tak, aby został wolny brzeg o szerokości 3-4 cm.

Śliwki posypać płatkami migdałowymi.

Brzeg zawinąć do środka, posmarować go białkiem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.

Piec przez około 45 minut.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.