Składniki
CIASTO:
12 dag mąki pszennej typ 650
5 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej
10 dag zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
PONADTO:
około 30 dag ciemnych śliwek z odchodzącą pestką
3 łyżki płatków migdałowych
1 białko
1 łyżka cukru trzcinowego
cynamon
cukier puder do oprószenia
Przepis
Mąkę pszenną przesiać, dodać orkiszową, wymieszać ze sobą, posiekać z zimnym masłem.
Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Śliwki opłukać, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, razem z papierem przenieść na blaszkę, posmarować białkiem.
Połówki śliwek rozłożyć jedna przy drugiej tak, aby został wolny brzeg o szerokości 3-4 cm.
Śliwki posypać płatkami migdałowymi.
Brzeg zawinąć do środka, posmarować go białkiem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
Piec przez około 45 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.