Składniki
op. ciasta francuskiego (275g)
2 długie łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru cynamonowego Diamant
Krem:
1,5 szkl malin
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
300ml śmietanki 30%
maliny i mięta do dekoracji
Przepis
Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić.
Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę.
Całość udekorować malinami i miętą.