Tarta francuska z rabarbarem

Ewelina
Ciasta
21.05.2015 11:48
Tarta francuska z rabarbarem

Składniki

op. ciasta francuskiego (275g)

2 długie łodygi rabarbaru

3 łyżki cukru cynamonowego Diamant

Krem:

1,5 szkl malin

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru pudru

300ml śmietanki 30%

maliny i mięta do dekoracji

Przepis

Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić.

Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę.

Całość udekorować malinami i miętą.