Składniki
300 gram mąki
100 gram cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 gram masła
szczypta soli
350 gram śliwek
Przepis
W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
Całość mieszamy i dodajemy schłodzone masło. Masło możemy zetrzeć na tarce, dzięki temu zabiegowi szybciej i łatwiej wyrobimy nasze ciasto.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia i nakłuwamy na całej powierzchni widelcem. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Międzyczasie myjemy i drylujemy śliwki.Śliwki kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę nacinamy delikatnie.
Na podpieczone ciasto wykładamy śliwki i ponownie zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
I gotowe.
Życzymy smacznego!