Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 duże jajka 2 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka mąki pszennej Składniki na lukier: 1 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii mleko do rozcieńczenia lukru w razie potrzeby Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę o wymiarach około 21×12 cm. 1 1/2 cups all-purpose flour 2 tsp baking powder 1/2 tsp salt 1 cup Greek yogurt 1 cup granulated sugar 3 large eggs 2 tbsp lemon zest 1 tsp vanilla extract 1/2 cup vegetable oil 1 1/2 cups blueberries fresh or frozen 1 tbsp all-purpose flour Ingredients for the glaze: 1 cup icing sugar 1/4 cup lemon juice 1 tsp vanilla extract milk, if needed to thin out the glaze Preparation: Preheat the oven to 180 oC and grease an 21×12 cm loaf pan with butter or cooking spray. W celu przygotowania ciasta w TCC, włóż do misy wyposażonej w końcówkę do ciasta lub tnącą wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. W celu przygotowania lukru, wymieszaj rózgą cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. In a large bowl mix the 1 1/2 cups of flour, baking powder and salt and set aside. Następnie dodaj jogurt, cukier, jaja, skórkę cytrynową, ekstrakt z wanilii i olej i uruchom TCC na 2 minuty przy prędkości 8. W dużej misce wymieszaj 1 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj jagody z 1 łyżką mąki i delikatnie wmieszaj je do przygotowanego ciasta. In another bowl, whisk together the yogurt, sugar, eggs, lemon zest, vanilla extract and vegetable oil. Add the wet ingredients to the dry ingredients and whisk until combined. Jeżeli jesteś tak jak ja niepoprawnym fanem jagód polecam także puszysty omlet z jagodami, placuszki z jagodami i pyszną tartę. Next add yogurt, sugar, eggs, lemon zest, vanilla extract and vegetable oil and launch TCC for 2 minutes on speed 8. W drugiej misce zmiksuj jogurt, cukier, jaja, skórkę cytrynową, ekstrakt z wanilii i olej. Następnie wyjmij je z keksówki na kratkę, pod którą umieść blaszkę do pieczenia lub folię aluminiową. Uwielbiam jagody w każdej postaci i zawsze czekam na te świeże z wielką niecierpliwością a później zamrażam ile zamrażarka pomieści.