Dodałam jej tak na oko, na tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:) - 500 g pokrojonej w kostkę dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) - 550-600 g drobiowego mięsa mielonego - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 i 1/3 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej - 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej - 1/3 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) - 250 g suchego ryżu (u mnie długoziarnisty) - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 1-1,25 l bulionu - 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie CIRIO z czosnkiem) - sól, pieprz Dynię kroimy w kostkę. Jakiś czas temu dostaliśmy dość dużą dynię – część poszła na zupę, z części zaplanowałam ciasto, a kawałek , który został postanowiłam wykorzystać do drugiego dania. Uwagi: W oryginale danie powinno zapiekać się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Patelnię przykrywamy i dusimy aż do miękkości (w razie potrzeby podlewamy całość jeszcze 1-2 szklankami wody). Lepiej późno, niż wcale, prawda?:) Pokusiłam się nawet o wykorzystanie czerwonej soczewicy, z którą miałam tylko jedno, aczkolwiek niezbyt udane doświadczenie. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Ja całość zrobiłam na piecu, na patelni. Proporcje na duża patelnię (na 7 osób). Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym