Ciasto jogurtowe ze śliwkami – Składniki: ok. 300g śliwek – ok. 10-12 sztuk (u mnie węgierka, lepiej wybrać twardsze sztuki, które puszczą mniej soku) 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)(*szklanka=250ml) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g) (*szklanka=250ml) 1 opak. Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodawać stopniowo po łyżce przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksować tylko do czasu połączenia się składników (zbyt długie miksowanie może spowodować powstanie zakalca). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Ciasto jogurtowe ze śliwkami – Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. (u mnie Bakoma naturalnie gęsty) 2 łyżki soku z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta mąka ziemniaczana do oprószenia śliwek Ciasto jogurtowe ze śliwkami – to pyszne i idealnie wilgotne ciasto z sezonowymi owocami :) Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut).