Boczniaki po kaszubsku

Malgorzata
Przekąski
15.12.2017 10:02
Boczniaki po kaszubsku

English version Tomato oyster mushrooms with raisins (4 -5 servings) Ingredients: 1 kg of oyster mushrooms, cut into smaller pieces vegetable oil for frying 8 tablespoons of light soy sauce 2 onions, sliced 1 tablespoon of brown sugar 1 tablespoon of raisins 1/4 teaspoon of dried marjoram 1/8 teaspoon of ground cinnamon 3 grains of dried allspice berries 3 peppercorns 2 bay leaves 2 tablespoons tomato paste 2 tablespoons apple cider vinegar salt and pepper Preparation: Heat a large and wide pan over high heat, add oil and oyster mushrooms and fry until golden brown, for 2 minutes on each side. Składniki: 1 kg boczniaków, pokrojone wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki olej roślinny do smażenia 8 łyżek jasnego sosu sojowego 2 cebule, pokrojone w plasterki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka rodzynek 1/4 łyżeczki majeranku 1/8 łyżeczki cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego sól i pieprz Przygotowanie: Do tej samej patelni wlej 2-3 łyżki oleju, włóż cebulę, posyp cukrem trzcinowym, dodaj rodzynki i wszystkie przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cebula zmięknie i się delikatnie skarmelizuje. Zobaczyłam przepis na boczniaki po kaszubsku w jakiejś gazecie i stwierdziłam, że dam mu szansę gdyż moja siostra przeszła na weganizm a coś na świętach jeść musi:) W większym słoju układaj warstwowo boczniaki na przemian z sosem i włóż do lodówki na 24 godziny aby się przegryzły Podawaj z ulubionym chlebkiem. Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, dodaj olej i boczniaki i podsmaż do zarumienienia, przez 2 minuty z każdej strony. Add 2-3 tablespoons of oil into the same pan, add onions, sprinkle with brown sugar, raisins and add all the spices. Sprinkle the mushrooms with soy sauce and cook until the sauce evaporates, then remove the oyster mushrooms from the pan. W owej gazecie przepis został podpisany przez Martę Dymek, zakładam więc, że można go też pewnie znaleźć na jej blogu Jadłonomia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/boczniaki-po-kaszubsku-tomato-oyster-mushrooms-with-raisins/