Przepis
SKŁADNIKI (2 większe lub 4 mniejsze porcje):
1 szklanka (ok. 180g) ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej*
1 szklanka (ok. 100g) migdałów
po pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu,kardamonu i wanilii
1 banan
odrobina wody, do rozrzedzenia
sezonowe owoce, do przybrania (użyłam truskawek)
*kupicie ją w eko-sklepach, większych sklepach osiedlowych lub przez internet (np. tu); nie jest droga, półkilowa paczka kosztuje ok. 4zł., można również użyć tzw. kaszy krakowskiej, jest to po prostu łamana kasza gryczana, która sprawdzi się u osób, których blender nie będzie w stanie dokładnie zmiksować całych ziaren kaszy gryczanej.
Raw buckwheat porridge with almonds and fruits8
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę i migdały wsypujemy do dwóch osobnych słoików, zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Kasza może nawet podwoić swoją objętość, dlatego najlepiej wykorzystać do jej moczenia duży słoik. Po tym czasie odlewamy wodę ze słoików i dokładnie płuczemy kaszę i migdały pod bieżącą wodą, kaszę płuczemy dłużej, aby pozbyć się gęstej "zawiesiny", która wytworzyła się w słoiku (to normalne zjawisko). Następnie wsypujemy to wszystko do kielicha blendera, dodajemy banana, przyprawy, odrobinę wody i miksujemy na gładko. W Vitamix'ie posługujemy się tamperem aby dokładnie skierować masę na ostrza, miksujemy około minuty (jeśli chcemy aby była ciepła, wystaczy pomiksować chwilę dłużej, a Vitamix sam ją nam podgrzeje ;) Nasza "owsianka" jest już gotowa, możemy ją jeść od razu lub dodać pokrojone owoce i inne ulubione dodatki. Przechowujemy ją w lodówce do 3 dni (najlepiej w zamkniętym słoiku)
Smacznego! ☺