Deser z truskawkami

Krzysztof
Przepisy
03.04.2014 20:21
Deser z truskawkami

Przepis

Składniki na 4 szt:

500ml mleka

3 łyżki cukru

miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)

galaretka w ulubionym smaku

owoce

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

Tężejąca galaretkę wlewamy do szklanek (jeśli chcemy uzyskać efekt jak na zdjęciu, szklankę wkładamy do większego naczynia w pochyłej pozycji) i wkładamy do lodówki.

Z pół litra mleka odlewamy szklankę.

Mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią.

Do odlanego mleka dodajemy mąkę i dobrze wszystko mieszamy.

Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mleko z mąką i dynamicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje.

Zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do szklanek.

Na wierzchu deseru układamy owoce.

Przechowujemy w lodówce do czasu podania.