Przepis
Składniki na 4 szt:
500ml mleka
3 łyżki cukru
miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)
galaretka w ulubionym smaku
owoce
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
Tężejąca galaretkę wlewamy do szklanek (jeśli chcemy uzyskać efekt jak na zdjęciu, szklankę wkładamy do większego naczynia w pochyłej pozycji) i wkładamy do lodówki.
Z pół litra mleka odlewamy szklankę.
Mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią.
Do odlanego mleka dodajemy mąkę i dobrze wszystko mieszamy.
Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mleko z mąką i dynamicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje.
Zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do szklanek.
Na wierzchu deseru układamy owoce.
Przechowujemy w lodówce do czasu podania.