Przepis
Składniki na sałatkę:
· 1 cienka cukinia
· 1 cebula
· 4 zielone szparagi
· ½ czerwonej papryki
· ½ żółtej papryki
· 1 marchewka
· 1 mały burak
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 6 patyczków do szaszłyków
Składniki na kulki serowe - 10 sztuk:
· 100 g sera typu feta
· duża garść liści bazylii
· duża garść szczypiorku
· garść zioła oliwnego
· 1 papryczka chilli
· skórka otarta z 1 cytryny
Warzywa umyć. Cebulę pokroić na 8 części. Marchewkę i buraka obrać i pokroić na długie cieniutkie plastry, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Cukinię pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Papryki pokroić w kwadraty wielkości ok. 3 x 3 cm. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na 4-5 cm kawałki. Warzywa ponabijać na patyczki do szaszłyków i grillować przez około 15-20 min.
Ser feta rozgnieść widelcem. Zioła i papryczkę chilli drobno posiekać. Jeżeli chcemy, aby kulki były pikantniejsze, nie należy usuwać pestek z papryczki chilli. Wymieszać zioła, papryczkę i skórkę otartą z umytej w gorącej wodzie cytryny. Całość podzielić na dwie połowy. Jedną część ziół dodać do sera feta i dokładnie wymieszać. Z sera formować kulki o średnicy ok. 1,5-2 cm. Gotowe kulki obtoczyć w pozostałej części ziół.
Kiedy warzywa będą gotowe, zdjąć je z patyczków do szaszłyków, przełożyć do miski, polać oliwą z oliwek i dodać kulki serowe.
Smacznego!