Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 50 g chałwy sułtańskiej – do nabycia tutaj * * 2-4 biszkopty 2-4 łyżeczek sosu czekoladowego opcjonalnie beziki, chipsy kokosa, listki świeżej mięty *do deseru można użyć dowolnego smaku chałwy (wybierzcie swój ulubiony) Przygotowanie: Zimną śmietanę ubijamy w misce (często dodaję odrobinę soli). Osobiście nie wyobrażam sobie już mojej kuchni i najróżniejszych przyjęć bez wspomnianej drewnianej płytkiej misy (podaję na niej najczęściej owoce dla gości lub najróżniejsze orzeszki czy mieszanki bakalii) oraz pięknej deser (zobaczycie ją na poniższych zdjęciach). Na dno pucharka wykładamy pokruszone biszkopty (u mnie na 1 porcję 2 biszkopty), polewamy je około 2 łyżeczkami sosu czekoladowego i nakładamy porcję chałwowej bitej śmietany. Następnie kruszymy chałwę i miksujemy ją krótką chwilę z bitą śmietaną (ja to robię partiami – najpierw wkruszam pół chałwy, miksuję dosłownie chwilę, a następnie resztę chałwy i znów chwilę miksuję). Jeśli tak jak ja kochacie piękne drewniane produkty tworzone z pasją i miłością zachęcam Was do zapoznania się z ofertą sklepu 10x Deser chałwowa chmurka, to połączenie mojej ulubionej chałwy sułtańskiej z delikatnością bitej śmietany.