- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 7 czubatych łyżek mąki pszennej - 1 szklanka truskawkowego kefiru - 1 małe jajko - szczypta soli - olej do smażenia - do podania – ulubione owoce, np. jagody, cukier puder lub śmietanka 30% Do miski wlewamy szklankę kefiru truskawkowego, dodajemy jajko i mieszamy łyżką. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i puszyste placuszki na kefirze. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu na złoty kolor z obu stron. Takie placuszki na kefirze są niezwykle proste w wykonaniu, puszyste, a co najważniejsze wyjątkowo smaczne. Placuszki kefirowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane ze śmietaną w towarzystwie jagód lub innych owoców. Smacznego * przepis własny (powstał na zasadzie prób i błędów w doborze składników – idealna konsystencja)