Suma wymienników (WM) = 3.53, w tym procent WBT = 36, Szklanka = 200ml Składniki ciasto 1 i ½ szklanki (195g) mąki orkiszowej razowej (można zastąpić żytnią) ¾ szklanki (100g) migdałów bez skórki (opcjonalnie można użyć mąki migdałowej) ¾ szklanki (150ml) napoju (mleka) roślinnego bez cukru ½ szklanki (100ml) oleju kokosowego lub masła klarowanego (rozpuszczonego) ¾ szklanki (150g) ksylitolu lub erytrolu ¼ szklanki (80ml) soku pomarańczowego 6 małych gruszek lub 2-3 duże (ok 270g obranych i pozbawionych gniazd nasiennych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny do dekoracji 2 łyżki pudru z ksylitolu 2 łyżki (20g) płatków migdałowych szczypta soli Wykonanie Migdały zalej gorącą wodą i pozostaw na ok 15-20 minut. Migdałowe ciasto z gruszkami bez cukru, mleka i jaj Ilość porcji to: 14 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = .27, WBT = 1.26, kcal = 203.42 węglowodany = 25.23g, błonnik = 2.50, białko = 4.15g, tłuszcz = 12.16g, Jeżeli szukasz innych ciast z jesienną nutą, to zapraszam Cię tutaj, po owsianą tartę ze śliwkami bez cukru, mleka i glutenu oraz tutaj, po przepis na razowe bułeczki z malinami i jeżynami bez cukru i mleka. Pomimo braku tych składników, ciasto jest pyszne i znika z talerza z prędkością światła. Świetnie sprawdzą się tutaj, poza gruszkami, jabłka z cynamonem czy figi z wanilią. Dzisiejsza propozycja powstała z myślą o osobach, które nie mogą jeść mleka, jaj i tradycyjnie cukru. Ciasto można również przygotować z roślinnych składników i cieszyć się słodkim smakiem na diecie wegańskiej. U mnie gruszki grzeją się już w migdałowym cieście bez cukru, mleka i jaj. Jak pewnie wiesz lubię eksperymentować w kuchni i szukać ciekawych i smacznych rozwiązań dla osób, które nie mogą jeść wszystkiego i szukają zdrowo-słodkich przepisów na ciast. Ciasto jest puszyste, z nutą migdałów i dominującym aromatem gruszek. Ostudzone ciasto posyp pudrem z ksylitolu i posyp płatkami migdałowymi. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj zmielone migdały, ksylitol lub erytrol, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól.