Przeglądając różne zdjęcia, czy to na forach, czy na instagramie lub innych portalach społecznościowych podczas poszukiwań przepisów na przetwory z pigwowcem zauważyłam, że ludzie wciąż mylą te dwa owoce, a przecież różnią się nie tylko wyglądem, ale również wymaganiami w uprawie. Ich główną zaletą jest bardzo duża zawartość witaminy C oraz pektyn, jednak pamiętajmy o tym, że nie nadają się do spożycia na surowo. Owoce zaczynają pojawiać się już w kwietniu i maju, ale dojrzewają dopiero jesienią. Nadają się jednak na różne przetwory. Mają więcej pektyn (substancji żelujących) niż pigwa i dłużej się gotują. Dzięki kwaśnemu posmakowi nie da się zastąpić pigwowca pigwą.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://ogrody-i-kwiaty.blogspot.com/2017/09/pigwa-czy-pigwowiec-znajdz-roznice.html