Granola jabłkowo - daktylowa z cynamonem i kardamonem (bez cukru, wegańska)

Anna
Fit
11.11.2017 18:47
Granola jabłkowo - daktylowa z cynamonem i kardamonem (bez cukru, wegańska)

to: WW = 0.39, WBT = 0.1, kcal = 25,43, węglowodany = 4.08g, błonnik = 0.18g, białko = 0.64g, tłuszcz = 0.82g Indeks glikemiczny = 39 składniki 400g płatków owsianych 2 garście suszonych daktyli (100g) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu ½ szklanki wody z moczenia daktyli 4 łyżki (40g) rozpuszczonego oleju lub masła klarowanego (w wersji wegańskiej tylko olej, może być kokosowy) 2 duże jabłka (400g) Tutaj przypominam przepis na dyniową granolę bez cukru słodzoną daktylami, a tutaj na granolę z ziarnami i kokosem. Granola jabłkowo – daktylowa z cynamonem i kardamonem (bez cukru, bez mleka, wegańska) Z dodatkiem ciepłego napoju roślinnego, mleka czy soku świetnie nastraja na cały chłodny dzień. Wykonanie Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok 15-20 minut. Na moim blogu znajdziesz oczywiście te bez dodatku cukru rafinowanego. Na koniec zmiksuj na mus. Masz ochotę na pyszne śniadanie z dużą dawką pozytywnej energii? Piekarniki nagrzej do 160 st C i piecz granolę bez termoobiegu ok 1 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i dosuszaj granolę przy lekko otwartym piekarniku jeszcze przez ok 30 minut. Jak lubisz dość słodką granolę dodaj więcej daktyli lub dodaj ksylitolu/erytrolu. Na dobry początek dnia aromat cynamonu i kardamonu pobudza zmysły i otula przyjemnym zapachem. Śniadanie z tą granolą przygotujesz w minutę i to tylko jedną ręką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/granola-jablkowo-daktylowa-cynamonem-kardamonem/