Kremowa sałatka grecka z kurczakiem

Małgorzata
Sałatki
22.09.2017 15:17
Kremowa sałatka grecka z kurczakiem

Składniki


Składniki:
2 filety z kurczaka
2 szklanki mocnego bulionu
300 g szparagów zielonych
300 g winogron ciemnych bezpestkowych
40 g płatków migdałów
2 duże cebule dymki
50 g szpinaku świeżego
Sos:
250 g jogurtu greckiego
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka świeżego koperku
pieprz czarny
sól

Przepis

Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z bulionu kurczaka i odstawiamy do wystudzenia. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru.
Do kurczaka dodajemy umyte winogrona, pokrojone na większe kawałki szparagi, szpinak i posiekany szczypiorek wraz z cebulką.
Sos:
Do jogurtu greckiego dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koper i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Gotowy sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałowe i chwilę prażymy. Gotową sałatkę posypujemy migdałami.