Sałatka z pieczonych buraków i świeżych moreli Ilość to 2 małe porcje Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: W = 2.4, WBT = 2.0, kcal = 295,5g, węglowodany = 28,85g, błonnik = 4,95g, białko = 8,1g, tłuszcz = 18,65g, suma wymienników (WM) = 4.4, w tym procent WBT = 46 Składniki sałatka 2 buraki (200g) 4 świeże morele (200g) 1 czerwona cebula (100g) 2 łyżki (10g) pestek słonecznika 8 garści (200g) sałaty lub liście szpinaku Sos 2 łyżki (20ml) oleju lub oliwy, sól, pieprz czarny, 2 łyżki (20ml) soku z cytryny, natka pietruszki Wykonanie Piekarnik rozgrzej do 180 st, C. Buraki porządnie umyj, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i piecz ok 1-1.5 godziny w zależności od wielkości buraków. 2. Jeżeli lubisz dodatki serów do sałat, to śmiało dodaj np. ser mozzarella, fetę czy inny ser, który lubisz. Póki są takie pyszne i aromatyczne sięgaj po mnie jak najczęściej, bo w okresie zimowym nie będą już tak wartościowe. Mnie końcówka wakacji zachęciła do przygotowania sałatki na bazie pieczonych buraków i świeżych moreli. Morele przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w cząstki. Jeszcze ciepłe buraki obierz ze skóry i pokrój w słupki. TU znajdziesz inny przepis na sałatkę z burakami i owocami. Użyłam tutaj jeżyn, z których przygotowałam sos z dodatkiem czerwonego octu. Na dwóch talerza rozłóż szpinak/sałatę, dodaj buraki, cebulkę, morele.