składniki: 500 g świeżych oczyszczonych grzybów 2 łyżki masła 1 duża cebula 1 duża marchewka 500 g obranych ziemniaków 1,5 l bulionu sól 2 listki laurowe garść posiekanej natki pietruszki śmietanka lub śmietana do zabielenia Oczyszczone grzyby pokroić tak jak lubimy, na większe kawałki lub plasterki. Jak ktoś woli z makaronem to wystarczy nie dodawać ziemniaków a gotową zupę podać z osobno ugotowanym makaronem. Zabielić śmietanką, jeśli używamy śmietany trzeba ją wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy. W końcu są grzybki i mogę nacieszyć się ich smakiem. Po dwóch sezonach bez grzybów wreszcie się doczekałam. W zupce wylądowały różne grzybki-prawdziwki, podgrzybki i koźlaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę.