Sałatka szwedzka

Monika
Przetwory
13.08.2016 22:12
Sałatka szwedzka

1/2 szklanki soli kamiennej do każdego słoiczka: 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy zalewa 3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Przepisów oczywiście jest wiele a to moja zmodyfikowana nieco wersja bo jak już wiecie nie przepadam za bardzo octowymi przetworami. składniki: ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 2 l zimnej wody ( 8 szklanek) Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli. Znana i lubiana sałatka szwedzka czyli po prostu chrupiące plasterki idealne na kanapkę i jako dodatek do obiadu. To już mój ostatni w tym sezonie przepis na przetwory z ogórków. Zalać pokrojone ogórki tak aby były całe przykryte, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/08/saatka-szwedzka.html