PRZEPIS NA CHLEB NA ZAKWASIE WEDŁUG J. HAMELMANA zaczyn: -130 g mąki pszennej chlebowej - 90 g wody - 10 g mąki żytniej wykonanie: W/w składniki wymieszaj ze sobą i przykryj folią, odstaw na minimum 12 godzin. Ja zaczyn zawsze robię wieczorem przed pójściem spać i rano mogę dalej z nim działać. ciasto na chleb: - 730 g mąki pszennej chlebowej - 500 g wody - 40 g maki żytniej chlebowej - 20 g soli - 230 g zaczynu wykonanie: Ja swój chleb piekłam w patelni żeliwnej, więc patelnię, wysmarowałam olejem, obsypałam mąką i ciasto na chleb wyrastało już w patelni. Po tym czasie ciasto na chleb wyjmujemy z miski i formujemy bochenki, możecie uformować dwa bochenki bądź jeden większy. Chleb jest chlebem z mąki pszennej, tylko na zakwasie, ma bardzo cienką i chrupiącą skórkę. Chleb według tej receptury robię już trzeci raz, i za każdym razem wychodzi świetnie, dlatego mogę podzielić się z Wami przepisem, bo wiem, że jest sprawdzony. Jeśli Twoje bochenki wyrastały w koszyczkach, przenieś je na kamień do pieczenia lub blaszkę. Po tym czasie ciasto należy posolić i ułożyć na nim zaczyn. Wymieszać i pozostawić w misie na 2,5 godziny. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb - Pain au levain. Mąkę pszenną chlebową, żytnią i wodę połącz ze sobą, albo w misie robota, albo po prostu łyżką drewnianą. U mnie za pierwszym razem było to tylko dwie godziny, za drugim trzy godziny, a teraz 2,5 godzin. Chleb pieczemy w wysokiej temperaturze 240 stopni C, czas 40-45 minut. DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE ;-) CHLEB Książka to bestseller światowy, a przepisy na chleby według pana Hamelmana, biją rekordy popularności.