PRZEPIS NA LEKKI BISZKOPT Z FIGAMI! mała wysoka tortownica (lub niska średnia) na dużą tortownicę należy użyć 2 razy tyle poniżej podanych składników - 3 duże jajka - 4,5 łyżki cukru - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - łyżeczka cukru waniliowego - 2 dojrzałe figi Białka oddziel od żółtek. CIASTO Z FIGAMI W dzisiejszym poście chciałam się z Wami podzielić pysznym i prostym przepisem na bardzo łatwe ciasto z użyciem fig. Do ubitej piany z cukrem dodaj żółtka i ubijaj aż masa pojaśnieje, dalej już tylko za pomocą trzepaczki- rózgi, wprowadź mąkę do masy, przesiewając ją przez sitko. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubij na sztywno. Chciałam aby ciasto było lekkie w swojej formie, bardzo puszyste i proste zarazem, bo właśnie takich ciast szukacie najczęściej. Postanowiłam też przygotować ciasto w małej, wysokiej tortownicy, aby za kilka dni moc zrobić, coś nowego ;-).