- Czas gotowania: 3 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Składniki na nadzienie do ravioli:
300 gram szpinaku
2 ząbki czosnku
150 gram serka ricotta
żółtka z jajek przepiórczych
sól
pieprz
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Przepis
Szpinak podsmażamy z dwoma ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pod koniec smażenia szpinaku dodajemy serek ricotta i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Mąkę wykładamy na stolnicę, formujemy w niej wgłębienie w które wbijamy jajko, wlewamy szklankę ciepłej wody oraz dodajemy szczyptę soli. Całość powoli roztrzepujemy za pomocą widelca zaczynając od środkowej części czyli od jajka i wody. W trakcie roztrzepywania zgarniamy stopniowo mąkę. Czynność tą kontynuujemy do momenty, aż cała mąka wymiesza się z jajkiem oraz wodą.
Tak powstałe ciasto wyrabiamy przez około 8 minut. Ciasto zwijamy w kuchenną bawełnianą ściereczkę na około pół godziny. Gdy już nasze ciasto “odpocznie” dzielimy je na dwie części i dokładnie rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta okrągłe płatki z makaronu z których przygotowywać będziemy nasze ravioli.
Płatki makaronu smarujemy jajkiem następnie na ich środek wykładamy nadzienie ze szpinaku i serka, w którym następnie formujemy wgłębienie. W powstałe wgłębienie umieszczamy żółtka jajek. Całość przykrywamy delikatnie górnym płatkiem makaronu. Przy pomocy widelca łączymy górną i dolną warstwę makaronu. Tak przygotowane pierożki ravioli wrzucamy do gorącej, lekko osolonej i gotujemy przez około 3 minuty.
Ugotowane ravioli wykładamy na talerz, skrapiamy, posypujemy parmezanem i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
I gotowe.
Życzymy smacznego.