Ravioli z płynnym żółtkiem

Ewelina
Dania mączne
18.09.2017 17:00
Ravioli z płynnym żółtkiem
  • Czas gotowania: 3 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki na nadzienie do ravioli:

300 gram szpinaku

2 ząbki czosnku

150 gram serka ricotta

żółtka z jajek przepiórczych

sól

pieprz

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1 szklanka ciepłej wody

szczypta soli

Przepis

Szpinak podsmażamy z dwoma ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pod koniec smażenia szpinaku dodajemy serek ricotta i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #1

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #2

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #3

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #4

Mąkę wykładamy na stolnicę, formujemy w niej wgłębienie w które wbijamy jajko, wlewamy szklankę ciepłej wody oraz dodajemy szczyptę soli. Całość powoli roztrzepujemy za pomocą widelca zaczynając od środkowej części czyli od jajka i wody. W trakcie roztrzepywania zgarniamy stopniowo mąkę. Czynność tą kontynuujemy do momenty, aż cała mąka wymiesza się z jajkiem oraz wodą.

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #5

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #6

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #7

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #8

Tak powstałe ciasto wyrabiamy przez około 8 minut. Ciasto zwijamy w kuchenną bawełnianą ściereczkę na około pół godziny. Gdy już nasze ciasto “odpocznie” dzielimy je na dwie części i dokładnie rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta okrągłe płatki z makaronu z których przygotowywać będziemy nasze ravioli.

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #9

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #10

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #11

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #12

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #13

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #14

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #15

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #16

Płatki makaronu smarujemy jajkiem następnie na ich środek wykładamy nadzienie ze szpinaku i serka, w którym następnie formujemy wgłębienie. W powstałe wgłębienie umieszczamy żółtka jajek. Całość przykrywamy delikatnie górnym płatkiem makaronu. Przy pomocy widelca łączymy górną i dolną warstwę makaronu. Tak przygotowane pierożki ravioli wrzucamy do gorącej, lekko osolonej i gotujemy przez około 3 minuty.

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #17

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #18

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #19

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #20

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #21

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #22

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #23

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #24

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #25

Ugotowane ravioli wykładamy na talerz, skrapiamy, posypujemy parmezanem i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

I gotowe.

Życzymy smacznego.

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #26

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #27

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #28

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #29

Zdjęcie Ravioli z płynnym żółtkiem #30