Przepis
SKŁADNIKI:
bób 1/2 kg
serek ricotta 150 g
sól pieprz do smaku
świeża mięta kilka gałązek
ciasto :
jajka 2 szt
semolina 200 g
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto makaronowe. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Jeżeli jajka są duże a ciasto zbyt klejące, można dodać jeszcze mąki. Ciasto dobrze, cienko rozwałkować. Bób zblanszować w nieosolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać , 3/4 przełożyć do miski wraz z serkiem ricotta oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Wymieszać widelcem, lekko ugniatając. Można zblendować, wtedy farsz będzie jednolity. Farsz doprawić solą i pieprzem według uznania. Pas rozwałkowanego ciasta ułożyć na wysypanym mąką blacie. Układać małe „kupki” farszu – u mnie wielkości małej łyżeczki. Przykryć drugim płatem makaronu, lekko docisnąć pomiędzy farszem i radełkiem wykroić kształt kwadratu. Gotować w osolonej wodzi. Pozostały bób zblendować, dodać sól i pieprz. Podawać na nim ravioli. Smacznego :)