Ravioli z bobem , miętą i ricottą

Krzysztof
Obiad
25.06.2014 7:32
Ravioli z bobem , miętą i ricottą

Przepis

SKŁADNIKI:

bób 1/2 kg

serek ricotta 150 g

sól pieprz do smaku

świeża mięta kilka gałązek

ciasto :

jajka 2 szt

semolina 200 g

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować ciasto makaronowe. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Jeżeli jajka są duże a ciasto zbyt klejące, można dodać jeszcze mąki. Ciasto dobrze, cienko rozwałkować. Bób zblanszować w nieosolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać , 3/4 przełożyć do miski wraz z serkiem ricotta oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Wymieszać widelcem, lekko ugniatając. Można zblendować, wtedy farsz będzie jednolity. Farsz doprawić solą i pieprzem według uznania. Pas rozwałkowanego ciasta ułożyć na wysypanym mąką blacie. Układać małe „kupki” farszu – u mnie wielkości małej łyżeczki. Przykryć drugim płatem makaronu, lekko docisnąć pomiędzy farszem i radełkiem wykroić kształt kwadratu. Gotować w osolonej wodzi. Pozostały bób zblendować, dodać sól i pieprz. Podawać na nim ravioli. Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną