Ravioli z grzybami i serem

Krzysztof
Przepisy
06.03.2014 10:00
Ravioli z grzybami i serem

Przepis

Ciasto

3 jajka

2 żółtka

1/2 kg mąki

1 białko, roztrzepane

Farsz

200 g sera ricotta

100 g sera gorgonzola

pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Żółtka zmiksować z 3 jajkami stopniowo dodając mąkę, następnie wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować i pokroić w długie pasy o szerokości 3-4 cm.

Sery rozdrobnić i połączyć w jedną gładką masę, doprawić do smaku.

Jeden pas pokrojonego ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, na drugi nakładać co 2 cm łyżeczką farsz. Ciasto z nałożonym farszem przykryć płatem ciasta posmarowanym białkiem.

Docisnąć i pokroić radełkiem na kwadraty.

Do gotującej się wody wrzucać ravioli i gotować jeszcze przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.

Pieczarki umyć i osuszyć, udusić w całości na maśle z dodatkiem przypraw.