Przepis
Ciasto
3 jajka
2 żółtka
1/2 kg mąki
1 białko, roztrzepane
Farsz
200 g sera ricotta
100 g sera gorgonzola
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Żółtka zmiksować z 3 jajkami stopniowo dodając mąkę, następnie wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować i pokroić w długie pasy o szerokości 3-4 cm.
Sery rozdrobnić i połączyć w jedną gładką masę, doprawić do smaku.
Jeden pas pokrojonego ciasta posmarować rozkłóconym białkiem, na drugi nakładać co 2 cm łyżeczką farsz. Ciasto z nałożonym farszem przykryć płatem ciasta posmarowanym białkiem.
Docisnąć i pokroić radełkiem na kwadraty.
Do gotującej się wody wrzucać ravioli i gotować jeszcze przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
Pieczarki umyć i osuszyć, udusić w całości na maśle z dodatkiem przypraw.