Ravioli w sosie pomidorowym

Ewelina
Makarony
10.08.2014 9:19
Ravioli  w sosie pomidorowym

Przepis

RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM

Ravioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :)

Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :))

Makaron z ... makaronem?!

No tak, moi domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji...

Składniki:

op ravioli (u mnie z mięsem) (250g)

ząbek czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 cebula

szklanka bulionu

sól

pieprz

cukier

odrobina bazylii

koperek

oliwa

łyżka mąki

Wykonanie:

Ravioli ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić.

Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane ravioli przełożyć do sosu. Podawać z makaronem.