Przepis
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM
Ravioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :)
Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :))
Makaron z ... makaronem?!
No tak, moi domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji...
Składniki:
op ravioli (u mnie z mięsem) (250g)
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
szklanka bulionu
sól
pieprz
cukier
odrobina bazylii
koperek
oliwa
łyżka mąki
Wykonanie:
Ravioli ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić.
Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane ravioli przełożyć do sosu. Podawać z makaronem.