Polecane przepisy: – przepis na ośmiornicę – spaghetti z krewetkami – pad thai z kurczakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ravioli z krewetkami – krewetki z białym winem – makaron z krewetkami – kalmary w czosnku – kalmary w cieście – małże w pikantnym sosie z białym winem Przygotowanie: 50 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 0,5 kg kalmarów lub 300 g kalmarów i 200 g ośmiornicy (uduszonej) – 200 g szpinaku – 1 puszka pomidorów krojonych 400 g – połowa cebuli – 2 ząbki czosnku – 1 papryczka chilli – 80 ml białego wytrawnego wina – sól, pieprz – 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kalmary należy oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pochodzi ono z Toskanii ze Włoszech i możecie je zrobić zarówno z samych kalmarów jak i kalmarów wraz z ośmiornicą. W moim przepisie przewidziałam dwie wersje, aczkolwiek jeśli chcecie zrobić je z ośmiornicą pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu samej ośmiornicy. Do podania podajcie pieczywo lub focaccię z pomidorami, możecie podać także masło czosnkowe które pasuje tu idealnie. Do potrawki możecie użyć samych tub lub tub wraz z mackami. To danie wyszukałam w jednej z moich licznych książek kulinarnych. Przykryjcie pokrywką i duście ok 20 minut po czy wrzućcie szpinak i ew duszoną ośmiornicę jeśli jej używacie.