- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Farsz:
500 g mielonej wołowiny
1 średnią cebulę
pół szklanki passaty pomidorowej
natkę pietruszki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
150 ml wody
łyżka oliwy
szczypta soli
Sos:
4 dojrzałe pomidory
pół szklanki passaty pomidorowej
mała cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, papryka
TO CI SIĘ PRZYDA
nożyk do ravioli, foremka do ciastek lub forma do ravioli
blender
stolnica i wałek
Przepis
Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni z tłuszczem podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
Dodaj mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smaż.
Kiedy mięso się zarumieni dodaj passatę i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Całość wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę. Odstaw farsz do przestygnięcia
Teraz sos. W rondlu, na oliwie, podsmaż pokrojona cebulę i czosnek. Nie musi być drobno.
Następnie umyj i obierz ze skórki pomidory. Pokrój je w kostkę i smaż w rondlu z cebulą i czosnkiem.
Gdy pomidory się już rozgotują, dodaj passatę, wymieszaj i przesmaż jeszcze przez 2 minuty.
Składniki na sos zblenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotowe.
Ciasto. Do dużej miski wlej wodę, dodaj jajka, żółtka, oliwę i szczyptę soli. Wymieszaj.
Teraz do miski stopniowo dodawaj mąkę aż ciasto połączy się na tyle, że będziesz je mógł wyciągnąć z miski.
Wyrabiaj na stolnicy do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa cienkie placki. Staraj się uzyskać prostokątny kształt placka.
Na jeden z placków cista wykładaj po łyżeczce farszu w odległości około 5 cm od siebie.
Ciasto wokół farszu przesmaruj wodą, lepiej się sklei. Teraz przykryj całość drugim plackiem i dociskaj palcami wokół kulek farszu. Uważaj żeby ciasto nie złapało zbyt dużo powietrza.
Czas na wycinanie. Żeby uzyskać oryginalny, kwadratowy kształt ravioli, użyj nożyka. My nie mogliśmy go odnaleźć w sklepie, dlatego wykorzystaliśmy do wycinania foremkę do ciasta.
Ravioli gotuj na posolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.
Podawaj z sosem. My dodaliśmy jeszcze roszponkę.