Ravioli z farszem z wołowiny polane sosem pomidorowyn

codogara
Obiad
29.01.2016 12:27
Ravioli z farszem z wołowiny polane sosem pomidorowyn
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Farsz:

500 g mielonej wołowiny

1 średnią cebulę

pół szklanki passaty pomidorowej

natkę pietruszki

sól, pieprz

tłuszcz do smażenia

Ciasto:

300 g mąki pszennej

2 jajka

2 żółtka

150 ml wody

łyżka oliwy

szczypta soli

Sos:

4 dojrzałe pomidory

pół szklanki passaty pomidorowej

mała cebula

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól, pieprz, papryka

TO CI SIĘ PRZYDA

nożyk do ravioli, foremka do ciastek lub forma do ravioli

blender

stolnica i wałek

Przepis

Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni z tłuszczem podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Dodaj mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smaż.

Kiedy mięso się zarumieni dodaj passatę i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Całość wymieszaj i smaż jeszcze chwilkę. Odstaw farsz do przestygnięcia

Teraz sos. W rondlu, na oliwie, podsmaż pokrojona cebulę i czosnek. Nie musi być drobno.

Następnie umyj i obierz ze skórki pomidory. Pokrój je w kostkę i smaż w rondlu z cebulą i czosnkiem.

Gdy pomidory się już rozgotują, dodaj passatę, wymieszaj i przesmaż jeszcze przez 2 minuty.

Składniki na sos zblenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gotowe.

Ciasto. Do dużej miski wlej wodę, dodaj jajka, żółtka, oliwę i szczyptę soli. Wymieszaj.

Teraz do miski stopniowo dodawaj mąkę aż ciasto połączy się na tyle, że będziesz je mógł wyciągnąć z miski.

Wyrabiaj na stolnicy do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa cienkie placki. Staraj się uzyskać prostokątny kształt placka.

Na jeden z placków cista wykładaj po łyżeczce farszu w odległości około 5 cm od siebie.

Ciasto wokół farszu przesmaruj wodą, lepiej się sklei. Teraz przykryj całość drugim plackiem i dociskaj palcami wokół kulek farszu. Uważaj żeby ciasto nie złapało zbyt dużo powietrza.

Czas na wycinanie. Żeby uzyskać oryginalny, kwadratowy kształt ravioli, użyj nożyka. My nie mogliśmy go odnaleźć w sklepie, dlatego wykorzystaliśmy do wycinania foremkę do ciasta.

Ravioli gotuj na posolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia.

Podawaj z sosem. My dodaliśmy jeszcze roszponkę.