Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placuszki z obu stron na złoto. Nie mam swojego jednego ulubionego przepisu, często przygotowuję je ciut inaczej, dlatego też na blogu w przyszłości być może pojawi się kilka wersji cukiniowych placuszków. bułki tartej sól, pieprz jogurt naturalny (mały kubeczek, 180 g) 3 łyżki majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, oregano, bazylia Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. 3 większe cukinie 3 jajka kilka garści startego żółtego sera ok. 1 szkl. Młode cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach wraz ze skórką. Dziś pierwsza odsłona placków, z dodatkiem startego żółtego sera, zagęszczonych kaszą manną oraz bułką tartą. Jeśli mamy już mocno dojrzałe cukinie, z ciemną i twardą skórką, wówczas obieramy je. Do miski z cukinią wlewamy jajka, dodajemy starty ser oraz kaszę mannę i bułkę tartą.