Biszkopt z masą truskawkową i cytrynową pianką

Ewa
Ciasta
30.05.2020 8:48
Biszkopt z masą truskawkową i cytrynową pianką

Taką masę truskawkową wykorzystywałam już kilka razy ( zobacz przepis na: ciasto z masą budyniową oraz masą truskawkową wg siostry Anastazji oraz ciasto z truskawkową masą i masą jogurtową). Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 800 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: około 150-200 g truskawek około 1-2 op. liofilizowanych truskawek Jajka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Udostępnij Zapisz Biszkopt, masa truskawkowa oraz pianka cytrynowa, to dzisiejsza propozycja na ciasto z truskawkami. Na masie truskawkowej rozkładamy pokrojone na plasterki truskawki. Masę cytrynową wykładamy na masie truskawkowej z truskawkami. Pianka śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru pudru Tutaj dodatkowo całość wychodzi bardzo lekka za sprawą pianki cytrynowej, a posypanie wierzchu zmiksowanymi liofilizowanymi truskawkami nadaje świetny efekt kolorystyczny. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/05/30/biszkopt-z-masa-truskawkowa-i-cytrynowa-pianka/