Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Basia
Ciasta
08.09.2017 8:31
Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Sposób przygotowania: - 15 dag masła - 17 dag mąki - 10 dag deserowej czekolady (można użyć gorzkiej) - 150 ml mleka (najlepsze będzie 3,2%) - 15 dag cukru - 2 dag kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - ok. 10 śliwek (najlepsze węgierki) Latem stawiam na lekkie ciasta- serniki na zimno , lub inne ciasta, które można zrobić bez użycia piekarnika. Niestety nie mam tak dużej rodziny, która poradziłaby sobie z rozpracowaniem całej blaszki ciasta, dlatego piekę tylko okazjonalnie- najczęściej w weekend. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. W małym garnuszku powoli podgrzewamy masło, mleko, cukier, kakao i połamaną czekoladę. Bardzo lubię, gdy w domu czuć zapach świeżo pieczonego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/09/ciasto-czekoladowe-ze-sliwkami.html