Przepis
Dodane przez: jambalaya
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
400 g filetu z łososia
4 łyżki sosu teriyaki
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu lipowego
1 czubata łyżeczka imbiru w proszku lub 1,5 cm świeżego, startego
1 duży ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz
1 łyżka oliwy
sałatka:
2 średnie lub duże pomidory
1 mała puszka kukurydzy
kilka 0,5 mm plasterków zielonej cukinii
1 mała cebulka czerwona drobno posiekana
1 łyżeczka miodu lipowego
1 łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny)
3 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli i pieprzu do smaku
Pyszny łosoś w zupełnie innej, oryginalnej wersji. Może coś fusion na Święta?:)
Etapy przygotowania
Łososia opłukać i osuszyć. Natrzeć pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos sojowy, miód lipowy, łyżeczkę imbiru w proszku (lub ok. 1,5 cm świeżego, startego), posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku. Zamarynować łososia na minimum 3 godziny (można całą noc). Rybę umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Podawać z sałatką - pomidory pokroić w grubsze kawałki, a cukinię w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć.
Danie można także podawać z ryżem basmanti.