Przepis
Składniki:
kilka filetów z łososia, każdy po ok 200 g
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
Filety oczyszczamy i dokładnie nacieramy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na ok 1 godzinę. Naczynie żaroodporne z filetami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarniki na ok 20 minut, aż ryba będzie krucha i soczysta. Łososia wykładamy na talerze i polewamy sosem koperkowym z poniższego przepisu.
Sos koperkowy:
1 pęczek koperku
200 g śmietany
200 ml bulionu warzywnego lub wody
30 g masła
30 g mąki
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Koperek drobno siekamy. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy ok 1 minutę. Dolewamy bulion i mieszamy żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie stawiamy na ogniu, zagotowujemy i odstawiamy gotowy sos.