Łosoś w sosie koperkowym

Ewelina
07.09.2013 9:20
Łosoś w sosie koperkowym

Przepis

Składniki:

kilka filetów z łososia, każdy po ok 200 g

sok z 1 cytryny

sól

pieprz

Filety oczyszczamy i dokładnie nacieramy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na ok 1 godzinę. Naczynie żaroodporne z filetami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarniki na ok 20 minut, aż ryba będzie krucha i soczysta. Łososia wykładamy na talerze i polewamy sosem koperkowym z poniższego przepisu.

Sos koperkowy:

1 pęczek koperku

200 g śmietany

200 ml bulionu warzywnego lub wody

30 g masła

30 g mąki

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

Koperek drobno siekamy. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy ok 1 minutę. Dolewamy bulion i mieszamy żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie stawiamy na ogniu, zagotowujemy i odstawiamy gotowy sos.