Łosoś w sosie cytrynowym

Ewelina
03.07.2014 15:57
Łosoś w sosie cytrynowym

Przepis

3 - 4 kawałki łososia ( po około 200 gramów każdy)

sok z 1 cytryny

oliwa do skropienia

sól, pieprz

sos:

2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

2 żółtka

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

sok z 0,5 cytryny

łyżka masła

gałka muszkatałowa i sól do smaku

Łososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut.

Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni ( czas pieczenia zależy od grubości płatów).

W czasie kiedy rybka się piecze robimy sos.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej mieszanki. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając.

Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatałową.

Sosem polewamy upieczonego łososia.

Jako dodatek do tej rybki świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone ziemniaki.