Przepis
3 - 4 kawałki łososia ( po około 200 gramów każdy)
sok z 1 cytryny
oliwa do skropienia
sól, pieprz
sos:
2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
2 żółtka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 0,5 cytryny
łyżka masła
gałka muszkatałowa i sól do smaku
Łososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni ( czas pieczenia zależy od grubości płatów).
W czasie kiedy rybka się piecze robimy sos.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej mieszanki. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatałową.
Sosem polewamy upieczonego łososia.
Jako dodatek do tej rybki świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone ziemniaki.