Ciasto trzy sery z tuńczykiem.

Ewelina
Ciasta
30.03.2014 20:44
Ciasto trzy sery z tuńczykiem.

Przepis

Kruche ciasto:

250 g mąki pszennej

125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę

1 jajko

½ łyżeczki soli

40 ml zimnej wody

Nadzienie:

250 g tuńczyka w sosie własnym

300 g twarogu

5 jajek

125 ml mleka

2 łyżki mąki

30 g kaparów marynowanych

150 g czarnych oliwek

150 g tartego parmezanu

100 g sera pleśniowego blue cheese

sól i pieprz

Wykonanie:

W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200C.

Po 20 minutach wyciągnąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę o szerokości 23 centymetry, na bokach zostawiając około 4-5 centymetrów ciasta. Nakłuć dno widelcem i piec przez 15 minut.

W dużej misce wymieszać ser biały oraz odsączonego tuńczyka, powinny dobrze się połączyć. Wmieszać oliwki i kapary. Dodać roztrzepane jajka, mąkę , mleko, parmezan (zostawić 2 łyżki do posypania), dosolić i dopieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać całość i po 15 minutach przelać do podpieczonego ciasta. Na wierzch położyć pokrojony ser pleśniowy. Całość piec kolejne 15 minut lub do momentu kiedy skórka na wierzchu będzie twarda. Posypać resztą parmezanu i podawać na ciepło lub zimno. Tarta może stać w lodówce do dwóch dni.