Przepis
Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
½ łyżeczki soli
40 ml zimnej wody
Nadzienie:
250 g tuńczyka w sosie własnym
300 g twarogu
5 jajek
125 ml mleka
2 łyżki mąki
30 g kaparów marynowanych
150 g czarnych oliwek
150 g tartego parmezanu
100 g sera pleśniowego blue cheese
sól i pieprz
Wykonanie:
W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200C.
Po 20 minutach wyciągnąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę o szerokości 23 centymetry, na bokach zostawiając około 4-5 centymetrów ciasta. Nakłuć dno widelcem i piec przez 15 minut.
W dużej misce wymieszać ser biały oraz odsączonego tuńczyka, powinny dobrze się połączyć. Wmieszać oliwki i kapary. Dodać roztrzepane jajka, mąkę , mleko, parmezan (zostawić 2 łyżki do posypania), dosolić i dopieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać całość i po 15 minutach przelać do podpieczonego ciasta. Na wierzch położyć pokrojony ser pleśniowy. Całość piec kolejne 15 minut lub do momentu kiedy skórka na wierzchu będzie twarda. Posypać resztą parmezanu i podawać na ciepło lub zimno. Tarta może stać w lodówce do dwóch dni.