Przepis
Składniki:
Masa:
- 1 kg normalnego sera lub 1 kg z gotowców
- 5 jajek
- 2/3 kostki masła lub margaryny
- 1 budyń waniliowy
- 1 "Sernix" Dr. Oether (bez mleka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru pudru
- ewentualnie 1/2 szkl. mleka, jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, jednak nigdy nie udało mi się tego składnika dodać :)
Dodatki:
- 1 puszka brzoskwiń (połówek)
- okrągłe biszkopty
Przygotowanie:
Blachę dobrze smarujemy margaryną i układamy na dno biszkopty. Jeśli mamy ser normalny - należy go zemleć w młynku razem z kawałkami masła. Wszystkie pozostałe składniki na masę mieszamy powoli w mikserze i wylewamy na biszkopty. Odsączone brzoskwinie wciskamy w masę wybrzuszeniem do góry :). Pieczemy w piekarniku (180-200 st. C) do momentu zarumienienia się wierzchu sernika (ok 50min). Sprawdzamy wykałaczką czy środek jest upieczony. Smacznego! :)