Przepis
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 40 minut
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.
2 młode cukinie
200 g młodych ziemniaków
100 g sera koziego
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 dymki
7 jajek
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
sok z połowy cytryny
masło do wysmarowania formy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
pół łyżeczki sproszkowanego tymianku lub garść świeżego
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na połówki. Gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut. ( zależy od wielkości ziemniaka, muszą być na wpół ugotowane). Potem pokroić je w cienkie plasterki.
Ceramiczną formę na tarty* wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180C.
Cebulę pokroić w piórka, cukinie w talarki. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Chwile podsmażać czosnek i cebulę, następnie dodać cukinię. Skropić sokiem z cytryny i dodać duża szczyptę soli. Całość zamieszać i trzymać na patelni dopóki cała woda nie wyparuje.
Dymkę drobno pokroić. W dużym garnku zmieszać jaja, ser i mąkę na gładką masę. Dodać tymianek, dymkę, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dobrze zamieszać.
Cukinię ściągnąć z patelni i włożyć do formy. Dodać ziemniaki i zamieszać. Całość zalać płynną masą i piec 20 minut. Podawać na ciepło.
* można do pieczenia użyć zwykłej tortownicy, jednak trzeba się upewnić, że nie przecieka. Jeśli jest nieszczelna, to cała masa wycieknie.