Zapiekanka z kozim serem i cukinią

Ewelina
Zapiekanki
30.03.2014 20:43
Zapiekanka z kozim serem i cukinią

Przepis

Przygotowanie: 20 minut.

Pieczenie: 20 minut.

Gotowe do podania: około 40 minut

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

2 młode cukinie

200 g młodych ziemniaków

100 g sera koziego

2 łyżki mąki kukurydzianej

4 dymki

7 jajek

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

sok z połowy cytryny

masło do wysmarowania formy

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

pół łyżeczki sproszkowanego tymianku lub garść świeżego

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na połówki. Gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut. ( zależy od wielkości ziemniaka, muszą być na wpół ugotowane). Potem pokroić je w cienkie plasterki.

Ceramiczną formę na tarty* wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180C.

Cebulę pokroić w piórka, cukinie w talarki. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Chwile podsmażać czosnek i cebulę, następnie dodać cukinię. Skropić sokiem z cytryny i dodać duża szczyptę soli. Całość zamieszać i trzymać na patelni dopóki cała woda nie wyparuje.

Dymkę drobno pokroić. W dużym garnku zmieszać jaja, ser i mąkę na gładką masę. Dodać tymianek, dymkę, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dobrze zamieszać.

Cukinię ściągnąć z patelni i włożyć do formy. Dodać ziemniaki i zamieszać. Całość zalać płynną masą i piec 20 minut. Podawać na ciepło.

* można do pieczenia użyć zwykłej tortownicy, jednak trzeba się upewnić, że nie przecieka. Jeśli jest nieszczelna, to cała masa wycieknie.