Składniki na ciasto:500 g jasnej mąki pszennej55 g ciepłego mleka20 g drożdży prasowanych1/2 szklanki oleju1 łyżka cukru1 łyżeczka soli225 g wody mineralnej gazowanejna nadzienie:pół pęczka natki pietruszki200 g sera fetaewentualnie pieprz do smakuna wierzch:do posmarowania roztrzepane żółtko lub mlekosezam, czarnuszka lub mak na posypkęDrożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, zostawić na 10-15 minut. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).W tym czasie przygotować nadzienie. Ja robiłem je w kształcie spiralek ślimaczków tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej. Zostawić na ok. 20 minut, aż trochę się napuszą. Dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub mikserem przez kilka minut. Piec w temperaturze 180oC przez 25-30 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem.