Pączki warszawskie

Jacek
Desery
22.02.2017 22:46
Pączki warszawskie

Cytuję za Anią: Pączki warszawskie 50 dag mąki 6 dkg drożdży 10 dag cukru 8 żółtek szklanka śmietanki 3 łyżki mleka pół laski wanilii 15 dag masła kieliszek spirytusu pół łyżeczki otartej skórki z cytryny ćwierć łyżeczki soli Nadzienie: 15 dag konfitury z róży 10 dag obranych mielonych migdałów smalec do smażenia cukier puder do posypania Łyżkę cukru wymieszać z ciepłym mlekiem, 10 dag mąki i drożdżami, zostawić w cieple. Gdy zaczyn wyrośnie, połączyć go z utartymi żółtkami, lekko podgrzaną śmietanką, stopionym masłem, otartą skórką z cytryny i wyrabiając ciasto dosypywać mąkę, dodać sól, spirytus. Przydało się doświadczenie w pieczeniu chleba, składałem i formowałem ciasto na pączki w taki sam sposób jak chleb. Pączki warszawskie Moje pierwsze w życiu pączusie - pączki warszawskie wg przepisu z bloga Kuchennymi Drzwiami. W środek każdego krążka wkładać po pół łyżeczki nadzienia, dokładnie zlepić. Utrzeć konfiturę z z mielonymi migdałami. Wyrobione ciasto nakryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Uformować kulki, układać na czystej ściereczce, zostawić w cieple do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2017/02/paczki-warszawskie.html