Piekę w piekarniku aż do momentu aż papryka zrobi się czarna, spali jej się skórka, wyciągamy, widelcem przekładamy do miski, przykrywamy folią, aby papryki zaparowały. Potrzebujesz około 4 duże słodkie papryki, 1 bakłażana, 4 ząbki czosnku, ja dodaje również 1/2 młodej cukrowej cebuli. Miąższ przekładamy do wysokiego naczynia, miąższ z bakłażanów oddzielamy od skórki łyżką, umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy czosnek i cebulę. Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba, placuszków, naleśników, jako sos do pizzy, nadzienie do tart wytrawnych, dodatek do mięs itp. Nie wiem czy wiecie ale w samej tylko Serbii, przygotowuje się jej 640 ton rocznie! Pastę w oryginalnym przepisie doprawiamy octem, ja jednak octu dodaję dosłownie odrobinę, aby tylko zbilansować smak.