Japoński chleb mleczny Hokkaido

Jacek
Śniadania
17.03.2017 18:48
Japoński chleb mleczny Hokkaido

Japoński chleb mleczny Hokkaido Źródło przepisu: en.christinesrecipes.com Składniki na foremkę 25x10 cm: 340 g mąki pszennej, użyłem typ 480 54 g cukru 5 g soli 6 g mleka pełnotłustego w proszku 7 g drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych) 33 g mleka 37 g śmietanki kremowej 1 średnie jajko 115 g kleiku z mąki (Tang Zhong) opis wykonania na samym końcu przepisu 30 g roztopionego masła Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj w kulki i zostaw przykryte na 15 minut w temperaturze pokojowej. Ogrzewaj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 °C. Zdejmij z ognia i mieszaj tak długo, aż zgęstnieje i będzie przypominać kisiel. Przed dodaniem do ciasta wystudź do temperatury pokojowej Przygotowanie kleiku z mąki (Tang Zhong): 25 g mąki pszennej 125 g wody (można zastąpić mlekiem) Na początku wymieszaj w misce: mleko, śmietankę, jajko i kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ). Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 45-60 minut, najlepiej w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić objętość). Każdą część rozwałkuj na potrójną szerokość formy, następnie złóż i zroluj w sposób pokazany na en.christinesrecipes.com. Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/03/japonski-chleb-mleczny-hokkaido.html