Smacznego 🙂 Składniki: Ciasto: – 3 szklanki mąki – łyżeczka proszku do pieczenia – 0,5 szklanki drobnego cukru – 1 cukier wanilinowy – 250 g masła – 3 jajka Nadzienie: – ok 2 kg jabłek ( najlepiej odmiana o kwaśnym smaku lub słodko-kwaśnym) – cynamon – cukier wanilinowy – kilka łyżek cukru (ilość w zależności od rodzaju jabłek im słodsze tym mniej cukru). Na lekko podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka i wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 ºC) i podpiekać ok 20 minut aż spód lekko się zarumieni. Wskazówka Gdyby wierzch się bardzo zarumienił podczas pieczenia, należy przykryć wierzch papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie możemy włożyć na 30 minut do lodówki. Jedną część wykładamy na formę prostokątna o wymiarach ok. 20×30. Podsmażyć w garku dodając cukier i cukier wanilinowy. Przesiewamy mąke razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i masło. Chyba nie da się nie lubić tego ciasta !